oud nieuws

showhide_message Sound Of Silence
De Nederlandse evenementensector, die sinds de uitbraak van het coronavirus half maart, samenwerkt in de Alliantie van Evenementenbouwers, heeft zich aangesloten bij het Belgische initiatief dat op maandag 10 augustus werd gelanceerd. “Sound of Silence” werd die dag gepresenteerd onder de noemer "Doorbreek de stilte, geef ons de kans om actie te ondernemen". De situatie in beide landen is vergelijkbaar, het is 5 over 12 voor veel bedrijven in de evenementensector.

 

De Alliantie van Evenementenbouwers is een brede vertegenwoordiging van de totale sector van sport, cultuur en entertainment: van freelancers tot toeleveranciers, van theaters tot concertzalen, van organisatoren en theaterproducenten tot sportbonden. De gehele branche vertegenwoordigt in Nederland 100.000 banen en 7.4 miljard euro omzet. De alliantie vraagt aandacht voor het belang van sport, cultuur en entertainment in onze samenleving. Er wordt met overheden lokaal en nationaal op constructieve wijze overlegd en gefocust op wat er allemaal, onder voorwaarden, weer WEL mogelijk is maar de huidige 1,5 meter oplossingen zijn niet levensvatbaar voor de branche. Financiële steun na 1 oktober, waarmee de branche de winter door kan komen is essentieel.

Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy, en woordvoerder namens de alliantie: “De focus binnen de alliantie ligt momenteel op twee punten: 1. De zogenaamde ‘Fieldlab Evenementen’; samen met de overheid ontwikkelen we bewijslast van een veilige en betrouwbare aanpak binnen de evenementensector. 2. Financiële steun als overbrugging tot we weer kunnen en mogen binnen de branche. Dat laatste is essentieel als we willen dat deze sector blijft bestaan.”

Het initiatief

De Nederlandse alliantie heeft besloten zich aan te sluiten bij haar zuiderburen. Jansen: “Het coronavirus en de impact ervan zijn landgrensoverschrijdend. In Nederland ontstaan ook veel initiatieven en ook bij ons voelen we druk toenemen om in actie te komen. Je kunt het wiel opnieuw uitvinden maar samenwerking is juist wat we met de alliantie willen; de Lage Landen trekken samen op”. Het initiatief is in eerste instantie vooral een online middel. De oproep in het initiatief is om een oranje kruis over je social media profielfoto te plaatsen, met daarop de tekst "sound of silence"- niet toevallig de noodkreet "SOS". De sector luidt de noodklok, er is nog geen enkel perspectief.

Katrien Vermeire, woordvoerder namens de Belgische eventsector zegt: “In deze tijden is samenwerking, meer dan ooit, belangrijk. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. In België zien we dat het initiatief breed gedragen wordt; we

hopen dat het in Nederland dezelfde uitwerking heeft. Behoud van deze sector is ons beider doel.”

Sluit je aan!

De Alliantie van Evenementenbouwers doet een oproep aan iedereen die de evenementensector een warm hart toedraagt, het initiatief te ondersteunen. Kijk voor meer informatie op https://evenementenbouwers.org/

Noot voor de redactie:
Campagne materiaal:
https://evenementenbouwers.org/campagne/ Meer informatie:
Susanne Blaas: 010-293 32 37
s.blaas@ahoy.nl
Marjanne Manders: 06-53667499 m.manders@mojo.nl

 

 

showhide_message boek nù een ARGH-training!
Op dit moment gaat Nederland langzaam van 't slot en mogen we weer met een man of tien op toneel staan... maar: de acteurs zijn er voorlopig nog niet! Ideaal moment om die lang uitgestelde opfriscursus hijstechniek in te plannen!

Vaak is de wens er, en ook de wil en de financiën, maar is het totaal onmogelijk om alle technici die mee willen of moeten doen op dezelfde dag vrij te roosteren. Nu is dat een stuk makkelijker!

Wat zijn de opties?

 • Eén of tweedaagse opfriscursus theater hijstechniek door Roy Schilderman: op maat gemaakt voor de specifieke werkomstandigheden van de locatie; evt aangevuld met Jeroen de Goei of Rinus Bakker. Voor deze training zijn geen data gereserveerd nog: het kan op korte termijn en ad-hoc gepland worden. Meldt je aan bij roy@rigroy.nl. (prijs: Eu 125,- per dag per deelnemer)
 • Tweedaagse ARGH rigging training: 4 halve dagen met truss, takels, hijsgereedschappen en -werktuigen en wet- en regelgevingeen met beetje rekenen. Meldt je aan bij jgoei@xs4all.nl. (prijs: Eu 250,- per deelnemer)
 • Vijfdaagse cursus elementaire hijstechniek van Rinus Bakker. Meldt je hiervoor svp aan bij rhino@xs4all.nl, dan prikt hij een datum, ws wederom bij AED.

Betalingsregeling? Voor in elk geval de opfriscursus en de tweedaagse ARGH training kunnen freelancers verzoeken om een betalingsregeling, hoe dat uitpakt zal afhangen van deelnames, locatie enz.

showhide_message Alliantie van Evenementenbouwers van start
Evenementenbouwers in Nederland hebben de handen ineen geslagen om samen woordvoering te doen met de Nederlandse Overheid inzake de Corona crisis. ARGH! doet mee aan dit initiatief.

Wij, de evenementenbouwers van Nederland, slaan de handen ineen.

Een alliantie, die samen met de overheid de stappen gaat zetten op weg naar wat weer kan, weer mag, weer veilig is.

Wij willen straks graag weer de samenleving ontspanning bieden, dat is onze passie! Altijd al geweest. Niet alleen omdat we daar zo goed in zijn en omdat we het leuk vinden, maar ook vanwege het maatschappelijk belang dat door onze evenementen gediend wordt. Plezier! Op een voor het publiek en onszelf verantwoorde manier.

Schouder aan schouder zijn we in staat en van plan een nieuwe toekomst voor onze evenementen in te richten. We koesteren die ambitie omdat we ons verantwoordelijk voelen voor ons publiek en onze branche. Gezamenlijk en samen met de overheid willen we festivals, wedstrijden, voorstellingen, evenementen, kortom: vermaak, cultuur, recreatie en sport teruggeven aan de liefhebbers. Op een manier die – zoals in het verleden altijd al ons uitgangspunt was – veilig en gezond is voor iedereen. We gunnen onze artiesten en atleten weer de podia waar hun virtuositeit in volle glorie straalt.

Zodra het mag en als het weer kan, hopen wij weer gedoseerd en beheersbaar bezoekers te verwelkomen. Stap voor stap. Daar bereiden wij ons nu al op voor. Om aan de vraag naar ontspanning te kunnen voldoen.

Wij spreken met elkaar af om straks klaar te zijn, coronaproof, voor iedereen. Die verantwoordelijkheid nemen we letterlijk. Daarom zochten we met elkaar een duurzame verbinding. Daarom gingen we gelijk aan de slag; we werken aan een plan waarover we binnen een maand met de ministeries in overleg gaan.

Wij, dat zijn we met zijn allen: van Lowlands tot EURO2020, van Paradiso tot Johan Cruijff ArenA en Eredivisie, van Eurovisie Songfestival tot Oerol. Van Olympische sporten tot Formule1. Samen bereiden we ons voor, in gesprek met de overheid. Want nu we uit deze coronacrisis klimmen, zal veel anders moeten, wij willen daar klaar voor zijn.

Voor jullie, voor iedereen, mét ons!

Hier is een Q&A.

showhide_message Cursusdata Rhino Rigs
update van de cursussen van Rinus per dec 2019

De data vindt u op het inschrijfformulier (pdf).

De word versie kunt u hier downloaden.

showhide_message ICOPER in Chinees vertaald
Sinds vandaag is the International Code of Practice for Entertainment Rigging ook in het traditionele Chinees te gebruiken.

De vertaling is grotendeels uitgevoerd onder regie van German Chung op de Hong Academy for Performing Arts.

U kunt ICOPER hier in Traditional Chinese downloaden.

showhide_message ICOPER gelanceerd in Polen
19 En 20 februari j.l. is in Gliwice, Polen een riggingconferentie gehouden waarbij de Poolse vertaling van ICOPER is gelanceerd.

ICOPER is de International Code Of Practice for Entertainment Rigging is vastgelegd. Dit is een PLASA initiatief, waaraan riggers uit Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten, Engeland en Nederland aan meegeschreven hebben. Met input van zo'n 30 man uit veel meer landen. De stichting FOH heeft de vertaling op zich genomen; deze is eind 2018 afgerond en goedgekeurd. En deze vertaling is op de riggingconferentie gelanceerd.

De conferentie was een succes: een man of 60-80 waren aanwezig, waaronder zzp-ers, riggers in dienstbetrekking, een flink aantal mannen die niet perse gespecialiseerd zijn in riggen maar ook andere werkzaamheden hebben, een paar planners enz. Hij was erg goed georganiseerd, en er waren interessante workshops en onderwerpen.

Ik heb zelf twee workshopjes gegeven: een over rigging fabels (zoals eerder op een VPT lezing gehouden met mijn collega's) en een waarin ik wat rekenvoorbeelden gaf en oa met Rfem liet zien wat "statisch onbepaald" betekent, en wat "een bumpie up" doet met je steunpuntreacties (oej!!!).

Een paar fotootjes ;-)

een kleine training in aanslagtechniek...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

conferentie zaal

 

 

 

 

 

showhide_message Succesvolle training hijstechniek in januari
Afgelopen januari hebben Roy Schilderman en Rinus Bakker samen 2-daagse trainingen hijstechniek gegeven aan drie groepen theatertechnici. Bedoeld als "opfrisser" voor technici die al een poos geleden bijvoorbeeld BMT gedaan hebben, en aan de andere kant om een flink aantal casussen te bespreken.

De trainingen zijn in de theaters zelf gegeven: de eerste groep kwam van het Chassé (Breda) en Theater de Stoep (Spijkenisse); de tweede was de techniekploeg van Carré (Amsterdam). De training omvatte o.a.

 • aanslagtechniek en aanslagfactoren;
 • begrip van kracht als vector;
 • simpele steunpuntberekeningen bij 2 steunpunten en in de trek (meer dan 2 steunpunten);
 • analyse van de eigen installatie met behandelen van alle onderdelen hierin;
 • gebruik aanwezige hijsgereedschappen;
 • wetgeving (product en ARBO, CE, II-A verklaring;
 • risico's en maatregelen (denk aan vliegen van artiesten);
 • en veel cases en vragen!

Hugo van Stolwijk (Carré) vatte het zo ongeveer samen: "als trekkenwandoperator of technicus van het huis hoef je niet vaak zelf de boel aan te slaan of uit te vinden hoe eea uitgevoerd moet worden: dat wordt of is al gedaan door de bezoekende technici. Vaak sta je er alleen naar te kijken en denk je: "moet dat zó..?? hmmm'. Zo'n training helpt je dan toch weer om zaken beter te kunnen analyseren en te beoordelen of je het veilig de kap in kunt trekken.. Erg nuttig, had een dag langer mogen duren!"

Het concept van deze twee daagse komt uit de ARGH twee-daagse met modules:

 • G2 - Hijsgereedschappen
 • T2 - Truss en Trek: theorie en aanslaan
 • W2 - Hijswerktuigen
 • R3 - Rekenen: steunpuntreacties, wandschild en trusstabel
Deze modules zijn bedoeld voor hijstechnici Niveau 2, zoals geformuleerd door de NEN werkgroep “Evenementen: Constructieve Aspecten". Oorspronkelijk bedoeld als losse dagdelen voor technici die veel met rigging te maken hebben, en nu dus omgewerkt naar een volle twee-daagse voor theatertechnici.
In het kader van 'een leven lang leren' hebben de deelnemers achteraf een bewijs van deelname gekregen, met omschrijving van de inhoud.
Heeft u interesse in een dergelijke training? Bel of mail: 06 52468504 of roy@argh.nl.
showhide_message Cursusdata 2019 Rhino Rigs
update jan 2019

De 5-daagse van Rinus, inmiddels beroemd in Nederland, het midden oosten, Zuid Afrika en Rusland! De data voor 2019 worden:

 

2019: 5 daagse Cursus: Basiskennis Hijstechniek

van

tot / met

plaats

prijs

 

ma  8 apr 2019

vr  12 april 2019

Capelle ad IJssel – AED 

€  950,00

 

ma  6 mei 2019

vr  10 mei 2019

Sint-Niklaas - LGO  (Belgie) *

€  950,00

* via LGO

ma  1 jul 2019

vr  5 juli 2019

Capelle ad IJssel – AED

€  950,00

 

ma  2 sep 2019

vr  6 sept 2019

Capelle ad IJssel – AED

€  950,00

 

ma  14 okt 2019

vr  18 okt 2019

Sint-Niklaas - LGO  (Belgie) *

€  950,00

* via LGO

ma  18 nov 2019

vr  22 nov 2019

Capelle ad IJssel – AED

€  950,00

 

2019: 2 daagse Workshop: Rigging Praktijk

ma 27 mei 2019*

di 28 mei 2019*

Antwerpen - Singel  (Belgie) *

€  650,00

  * via LGO

 

U kunt hier het cursusformulier downloaden.

showhide_message Cursus hijstechniek 29 okt & 5 nov 2018
datums: 29 oktober en 5 november lokatie: Chassé Theater, Breda trainers: Rinus Bakker en Roy Schilderman

Geachte heer, mevrouw, beste collega,

op 29 oktober en 5 november organiseert de ARGH! een cursus hijstechniek, locatie: Chassé Theater.
Het gaat om een 2-daagse, met de onderwerpen: truss, hijs- en hefgereedschappen, hijs- en hefwerktuigen en rekenen aan truss en trek. De cursus is bedoeld voor personen die werkzaam zijn als technici in de entertainmentindustrie en tijdens hun dagelijkse werkzaamheden ook regelmatig met het vak rigging te maken krijgen. In 2 dagen tijd wordt verteld over de werking en het gebruik van hijsmaterialen, trussen en takels. In deze cursus gaan we niet uitgebreid in op het vak rigging maar leert men de eerste basiskennis.

Voor wie is deze cursus?
De cursus is bedoeld voor technici Niveau 2, zoals omschreven door de NEN werkgroep “Evenementen: Constructieve Aspecten”, en nu wordt gebruikt binnen de PET opleidingen. Licht-, video- en geluid technici, decorbouwers, stage hands, theatertechnici, werkvoorbereiders, magazijnmedewerkers en iedereen die (zijdelings) betrokken is bij rigging en hijstechniek is welkom.
Omdat de lokatie ditmaal in het Chassé Theaters is, zullen we de inhoud meer toespitsen op hijstechniek in theater.
Bijgaand de flyer met meer informatie en in het kort de cursusinhoud. In week 40 gaan we dit vastleggen, in samenspraak met technici van het Chassé.
Heeft u interesse; wilt u zich opgeven, stuur dan per omgaande een mail retour. rigroy@xs4all.nl
showhide_message Postadres ARGH! gewijzigd
De secretaris, Roy, is privé verhuisd, daarmee heeft ARGH een nieuw postadres:

het nieuwe adres is:

Leeuwardensestraat 18

2587 TD Scheveningen

showhide_message Nieuwe data 5-daagse training
De nieuwe data voor de 5-daagse training Elementaire Hijstechniek zijn bekend, zie hieronder.

De trainingsdata voor 2018-2019 zijn gepland, zie pdf.

Inschrijven kan met dit formulier.

5daagse-2018-png

showhide_message ICOPER released..!!
International Code of Practice for Entertainment Rigging - een document die beknopt leidraad geeft voor de organisatie van hijstechniek in de entertainment.

Na een paar jaar worstelen en typen, online meetings met 4 continenten .. is het dan zover: ICopER has been released to the public! ICOPER is een PLASA initiatief, genomen tijdens een Rigging Conferentie een aantal jaren geleden, en een flink aantal riggers en deskundigen hebben hier aan mee geschreven. Er leek nog even wat roet in het eten te komen op het laatst omdat ESTA de rechten van ICOPER van PLASA had overgenomen, nadat ze weer uiteen gegaan zijn een jaar of twee geleden. En niemand bij PLASA had daar op gelet. Nu is het een document waar het copyright en het initiatief bij ESTA, PLASA en de 5 schrijvers ligt; en met dat laatste blijft het ook binnen de 'rigging gemeenschap'.

Het document is bedoeld als leidraad voor de organisatie, taken en verantwoordelijkheden bij hijstechniek in de entertainment. De hoop is dat bedrijven en evenementenlocaties dit document gaan onderschrijven en promoten.

ICOPER is bij PLASA en ESTA op te vragen.

Hier het persbericht:

ICOPER press release

showhide_message email hersteld
een paar maanden lang is email aan argh.nl ongemerkt in het digitale heelal beland.. die problemen zijn opgelost!

Je kunt nu weer gebruik maken van de volgende adressen:

 • info@argh.nl
 • cursus@argh.nl
 • paul@argh.nl
 • jeroen@argh.nl
 • rinus@argh.nl
 • roy@argh.nl

De mail wordt dan automatisch naar het juiste email adres geforward.

showhide_message Cursusdata Medewerker Hijstechniek
Op 15 en 16 juni organiseert ARGH de eerste twee daagse cursus Medewerker Hijstechniek.

Datum: donderdag 15 en vrijdag 16 Juni 2017

Locatie: Poortland 108, Amsterdam

Plaatsen: Maximaal 12 deelnemers

Prijs: 250 euro per persoon

Hier kunt u meer gegevens vinden.


showhide_message website update!
We hebben de website een kleine update gegeven, op de cursuspagina zijn de ARGH cursussen "Medewerker Hijstechniek" toegevoegd, en er de informatie over Veilig Werken Op Hoogte is geactualiseerd.

Verder zijn een aantal pagina's bij Support opgefrist, linkjes gerepareerd etc.

showhide_message email problemen -> OPGELOST
Het lijkt er op dat onze email al een poos bij Google is afgeleverd in plaats van doorgestuurd naar Roy Schilderman.. en dat wij van niks wisten! Gebruik svp de onderstaande adressen:


technische vragen of website vragen: rigroy@xs4all.nl
argh cursussen hijstechniek: jgoei@xs4all.nl
rhino cursussen: rhino@xs4all.nl

showhide_message cursusdata Rhino Rigs 2017
De cursusdata voor 2017 zijn bijgewerkt, zie pdf en cursuspagina.

Rhnio Rigs cursusdata voor 2017

Datum: dec 2016

showhide_message Grote opkomst ledenvergadering
Afgelopen dinsdag, 2 februari, was de opkomst buitengewoon hoog. Rinus zat voor een training in Zuid Afrika, Coen was hard aan t studeren.. verder was iedereen er om belangrijke riggingzaken te bespreken. Te gast waren ook drie nieuwe (aspirant) leden... lees verder..

Niet dat we nooit bijeenkomen, en ook zeker niet omdat we niets te doen hadden - het is sinds jaren weer bizar druk zo aan het begin van het jaar - maar het was erg 'druk' in het kleine kantoortje van Paul en Jeroen.

Er was dan ook aardig wat te bespreken:

 • de Europese norm voor 'Lifting and Load-bearing Equipment' die op dit moment in de maak is, die nogal van belang is voor ons vak rigging,
 • de eindtermen de Jeroen, Rinus en Roy aan het opstellen zijn voor cursusmodules voor evenementen hijstechniek,
 • perikelen rond evenementen en buitenpodia, waar vaak onzorgvuldig voorbereid wordt door opdrachtgevers, en waarvan wij als Argh ons afvragen wanneer het eerste ongeluk gebeurt,
 • de vorderingen rond het ICopER document: de International Code of practice for Entertainment Rigging
 • en.. wat gaan we binnen de ARGH doen qua leden?

Om even op dat laatste verder te gaan: de afgelopen jaren zijn er stilletjes aan een aardig aantal technici bijgekomen die zich veel bezig houden met rigging. Dat zijn vaak jonge gasten die wij als ARGH leden nog niet kennen, en zij kennen ARGH niet. En binnen de ARGH willen we graag uitbreiden qua leden. Om een aantal redenen: we willen de riggers en grounders in Nederland blijven vertegenwoordigen, en daarvoor hebben we in alle geledingen leden nodig; en we willen de kwaliteit waarborgen binnen ons vak, en dat kan het makkelijks door elkaar vaak te spreken en met elkaar te werken.

Op dit moment zijn lid:

Jeroen de Goei (voorzitter), Paul Hoogenboom (penningmeester), Roy Schilderman (secretaris), Rinus Bakker, Neef Mazereeuw, Coen Kortendijk, Gerrit de Beuze, Jan Hoefnagels , Jan Siemons , Michiel Peters, Niels Peeters, Rien Engelberting, Ruud De Deugd en Sander Buys. Aangeschoven waren Martijn Hulshof, Ignas Eeltink en Martijn Wingelaar.

Mocht je eens willen kennismaken, een keertje langskomen als we samenkomen, laat het dan weten. Mail bijvoorbeeld Jeroen de Goei (mailto:jgoei@xs4all.nl) of Roy Schilderman (mailto:rigroy@xs4all.nl)

showhide_message Extra cursus hijstechniek
Rhino Rigs geeft een extra cursus Elementaire Hijstechniek van 11 t/m 15 januari 2016.

De training wordt gehouden bij de Riggingbox in Utrecht, en er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Voor aanmelden en informatie kunt u terecht bij Rinus Bakker: email: rhino@xs4all.nl / telefoon: +31 6 53288477

showhide_message Training Bediening Trekkenwand
Afgelopen december heeft in Orpheus (Apeldoorn) een eerste lichting technici met goed gevolg de Training Bediening Trekkenwanden afgerond. Het betrof een basiscursus, qua eindtermen ingevuld volgens artikel 7 van het arbobesluit, en ruim de (nog niet gepubliceerde) nieuwe eindtermen BMT dekkend.

Deze trainingen worden gegeven door Rinus Bakker en Toon de Vries. Rinus verzorgt de elementaire hijstechniek, Toon traint de cursisten in het bedienen van de trekkenwand, in dit geval een Stalogic Centurion. Focus ligt op twee zaken: wat zijn de materialen die de technici van dag tot dag gebruiken, en de trekkenwand ter plaatse. De tecnnici daar bedienen namelijk niet alleen de trekkenwand, maar gaan ook dagelijks om met wind up statieven, takels en truss; dus ook dat diende meegenomen te worden volgens artikel 7 van het arbobesluit.Art 7.18 lid 1: "Hijs- en hefwerktuigen worden bediend door personen die daartoe een specifieke deskundigheid bezitten."

UItganspunten voor de training waren:

 • alleen bedienen bij werklicht (dus geen shows draaien)
 • (maximaal) twee trekken koppelen
 • hoog en laagmerken programmeren

De training duurde 8 dagdelen: twee delen instructie op de trekkenwand; één in huis bij de technici om alle aanwezige hijs en hefmiddelen te behandelen; vier dagdelen theorie en rekenwerk; en het laatste dagdeel examen (theorie en praktijk).

Roy Schilderman verzorgt hierin uit hoofde van Argh voor de legitimering naar het arbobesluit en de nieuwe eindtermen BMT.

showhide_message Rigging Fabels op Eurosonic
plaats: EPIC conferentie, Het Gasfornuis tijd: dond 15 jan 2015, 16:30 - 17:30

Tijdens EPIC conferentie zullen een aantal Argh leden weer een paar rigging fabels onder de loep nemen. Wat is er nu waar en wat niet: met kunststof rondstroppen mag je niet hijsen, BGV-C1 is een Europese wet, alleen gecertificeerde riggers mogen riggen... noem maar op.


Het Gasfornuis
Kolendrift 11-1, 9712 MT Groningen, Netherlands
hetgasfornuis.nl
tijd 16:30 - 17:3

showhide_message BOEH commentaar ronde gestart
"Continuering en veiligheid bij reeds in bedrijf gestelde podiumtechnische installaties"

De VPT heeft een poos geleden de BOEH werkgroep opgericht: BrancheOverleg Evenementen Hijsinstallaties. Inmiddels is een document gepubliceerd met bovenstaande titel. Achtergrond van dit document is: wat moet je doen om bestaande installaties - zoals mechanische trekkenwanden, podiumliften - naar tevredenheid en vooral veilig te (mogen) blijven gebruiken.

Meegewerkt aan dit document hebben de VPT, VSCD, Trekkenwand Operators Nederland, theateradvieseurs, trekkenwandbouwers, Liftinstituut en TüV. Gert Jan Brouwer en Roy Schilderman verdeelden de voorzitter - secretaris rollen.

Hier kun je het BOEH document downloaden, commentaar kun je insturen bij het secretariaat van de VPT: secretariaat@vpt.nl ter attentie van Francis Klunder. Commentaar dient gegeven te worden met behulp van dit formulier. Hierbij horen we graag wie je bent en wat je functie is.

Tot na de zomer is er tijd om commentaar te leveren.

showhide_message Prolyte zoekt WTB Engineer
Prolyte Group heeft meerdere vacatures voor de functie van WTB Engineer.

Prolyte Group is op zoek naar meerdere kandidaten voor deze vacature. Wij zoeken WTB Engineers die het technische team komen versterken bij het ontwerpen en tekenen van onze (nieuwe) producten en het bieden van technische ondersteuning. De talenten die wij zoeken zijn technisch onderlegt. Je kunt je goed uitdrukken in zowel de Nederlandse, Engelse en Duitse taal. Je hebt een proactieve werkhouding, bent commercieel ingesteld, accuraat en kritisch en hebt bijvoorkeur affiniteit met de Entertainment branche. Zie jij deze vacature als een mooie uitdaging, reageer dan zo spoedig mogelijk!

Bekijk de vakature.

showhide_message aankondiging CM motorschool
locatie: Louis Reyners, Zaandam datum: dinsdag 8 en woensdag 9 april 2014

In samenwerking met CM organiseert Louis Reyners weer een CM Motor School. CM specialist Chris Jones uit de UK zal zowel Lodestar als Prostar motoren behandelen. Het betreft een eendaagse training in het Engels.

De cursusdagen zijn dinsdag 8 april 2014 en woensdag 9 april 2014. Beide dagen zijn bij Louis Reyners te Zaandam.

Zowel theorie als praktijk komen aan de orde. Het ochtend gedeelte is geheel gewijd aan de theorie. In de middag sessie gaan wij daadwerkelijk sleutelen aan de takels! De takels worden uit elkaar gehaald en weer gemonteerd en er worden probleemoplossingen aangedragen. Het aantal deelnemers is beperkt zodat er genoeg tijd is voor al uw vragen. Na afloop krijgen de deelnemers een officieel CM Certificaat.

De kosten van de training bedragen € 195,- per deelnemer. (vooraf te voldoen!) Het pakket is inclusief lunch, verfrissingen tijdens de training en een sportief avondmaal. Let op aantal deelnemers is beperkt, zodat een ieder meer dan voldoende individuele aandacht krijgt; wacht dus niet te lang met inschrijven, want vol = vol.

Inschrijven? of meer informatie nodig? Bel met of stuur een email naar Piet Speets:
Email: piet@lr.nl
Telefoon: 075-650 47 52

showhide_message cursusdata Rhino Rigs
de cursusdata voor 2014 - 2015 zijn gepland

voor een overzicht, zie het kopje "cursus", of pak deze link.

showhide_message “Voor een gecertificeerde rigger moet je ARGH bellen...”
Tijdens de Argh presentatie op CUE2014 legde Paul Hoogenboom uit hoe het nu zit met certificering van riggers - in Nederland. Inmiddels kregen wij alweer een paar keer een vraag binnen hierover. Misschien logisch omdat de Powerpoint hier en daar wat karig is met de informatie. Het ging tenslotte om een 'praatje' van maximaal 3 minuten. Daarom vertellen we hier nogmaals en iets uitgebreider hoe het zit. Sleutelbegrippen zijn ‘gecertificeerd’, ‘rigger’ en ‘ARGH bellen’

Wat is een ‘certificaat’?

De NL-wetgeving laat tal van mogelijkheden open. Kortweg is het een “verklaring op papier, gedateerd en ondertekend” over een product, dienst, proces of een persoon…
Voor rigging gaat het hier dus over personen met een aantoonbare bepaalde kennis en kunde van dat vak. Kijken we dan wereldwijd, dan blijken die kennis en kunde overal toch een verschillende invulling en toetsing gebaseerd. Tussen USA (*ETCP), UK (*NRC), Duitsland (*VRS) en Australië (*RC) zitten nogal wat verschillen. Maar ook binnen die landen (bijv. ook Frankrijk en Nederland) kunnen er verschillen in opleiding en toetsing voorkomen. We houden het hier beperkt tot Nederland.

Welke hijs/rigging certificaten kom je het meest tegen in ons land?

 • TCVT Certificaat (voormalig "Hijsbewijs"). Een formele overheidseis voor opleiding en toetsing van machinisten van Mobiele kranen enz.
 • BMT. Bedieningsman Mechanische Trekkenwand. Een branche-vereiste voor opleiden en toetsen van bedieners van theater-hijswerktuigen.
 • Elementaire Entertainment Rigging. Informele 5-daagse theorie-cursus speciaal gericht op de evenementen en theater sector. Afgesloten met een schriftelijk examen.
 • Veilig Hijsen. Een deelname certificaat over 0,5 dag aan theorie-kennis van hijsmiddelen.
 • Nieuw: ARGH cursus gericht op "Medewerker Hijstechniek" - dit is Niveau 2 in de opdeling die bijvoorbeeld binnen het MBO onderwijs is geformuleerd.

Daarnaast zijn er nog allerlei opleidingen/examens in het Veilig Werken op Hoogte: 1) Hoogwerkers en schaarliften; 2) Steigers; 3) Rope Access. En dan zijn er nog de (formele) opleidingen in constructieleer: Bouwkunde en Werktuigbouwkunde.

ARGH ziet in veel van die opleidingen de goede -en soms ook minder goede- kanten. Maar ARGH is geen toezichthouder, controleur, organisator of administrateur, of op andere wijze daar rechtstreeks bij betrokken. Dat enkele van de ARGH leden (soms al decennia lang) bezig zijn om vak-specifieke kennis over te dragen, wordt uiteraard wel gewaardeerd en ondersteund. Dat is tenslotte een van de doelstellingen van de vereniging.

Wat is een ‘rigger’

Ook dat kan een brede betekenis hebben tot en met een olie-boor platform medewerker aan toe. Houden we het beperkt tot de evenementen-rigging – elders gedefinieerd op de ARGH website - dan komt niet alleen de vraag naar de juiste kennis naar voren, maar ook de ervaring en het inzicht in de materie. Kortom de ‘competentie’
Is de werkgever dan klaar met onderricht aan zijn werknemers en zijn ze 'competent' te noemen?
Wij denken van niet!

Competente rigger

Met het doen van dergelijke trainingen - ook bij andere instanties! - krijg je bagage mee, kennis. Met die kennis kun je aan de slag, en ervaring opdoen. En langzaamaan wordt je dan 'competent'.
En voor competentie moet je ELKE dag weer jezelf afvragen bij elk puntje in het dak:

 • Weet ik hoe zwaar het is?
 • Sla ik deze last (of dit spant) op de juiste wijze aan? Kan het beter en/of veiliger?
 • Gebruik ik de juiste hijsmiddelen en werktuigen? Zijn ze voldoende sterk?
 • Zijn ze in orde, onbeschadigd en op de juiste manier gemonteerd?
 • Letten we als collega's op elkaars veiligheid, en zien we van elkaar wat we doen, overleggen we over methodes, zijn we samen de risico’s aan het inschatten..?
 • Pluis ik na waarom dingen anders zijn dan verwacht? Klopte de tekening of berekening?
 • Weet ik of er een norm of regel voor is? Snap ik de inhoud daarvan ook voldoende?
 • Kan ik dit wel uitrekenen of beredeneren? Weet ik aan wie het uit te besteden?

En als je dat dan al tien jaar doet, dan mag je wel zeggen dat je competent bent, ook al heb je alleen maar een basiscursus gedaan.

ARGH bellen?

Dat mag zeker. Voor een man met kennis en kunde. Maar niet vastgeprikt aan 1 bepaald ‘certificaat’. Sommige ARGH leden hebben er een hele reeks. Anderen zijn nooit formeel extern getoetst. Je mag misschien ook nog vragen wie er voor een specifieke klus door ARGH zou worden aangeraden (personen vliegen, materiaal keuring, productie keuring, rigging controleren, rigging plot voorbereiden, valbeveiliging en/of hoogwerk-instructie, truss lastberekening, productie- en/of bouw coördinatie enz enz)
Maar ARGH moet je zeker niet bellen om na te gaan wie er op de wereld welk papiertje precies heeft.

noten:

* ETCP – Entertainment Technician Certification Program. Branche-diploma: Arena Rigger / Theater Rigger. Theorie examen.
* NRC – National Rigging Certificate. Branche-diploma. Theorie+praktijk.
* VRS - Veranstaltungs Rigging Sachverständige. Theorie+Praktijk
* RC - Rigging Certificate. Sterk op kraanbedrijf gericht.

showhide_message powerpoint Argh! lezing
Vandaag - 15 januari 2014 - was het zover, en gingen we eens dieper in op een paar rigging-fabels.. Hier kun je het document downloaden.

We hebben de powerpoint in pdf formaat on line gezet, download hem hier.

showhide_message ARGH! op CUE2014
lezing: RIggingfabels

Op woensdag 15 januari doet ARGH! mee aan het lezingenprograma van de VPT: in Dome 3 gaan we hardnekkige riggingfabels eens ontrafelen: zijn ze nu waar of niet waar? Kettingtakels moeten een dubbele rem hebben! Met een kettingtakel mag je nooit een tissue-acrobaat hijsen! Noem maar op....

Van 13:30 - 14:30 voor iedereen, in dome 3

Van 14:30 - 15:30 is er een zelfde sessie speciaal voor studenten, ook in dome 3

Lees ons persbericht.

showhide_message verslag PRC 2011
Roy en Rinus hebben een verslag geschreven van de PLASA rigging conferentie, afgelopen september 2011.

On 12 and 13th September a rigging conference washeld during the PLASA exhibition in Earls Court, London. The format of the program was similar to the one in 2010 when it was held for the first time. In two day’s time about 10 speakers from various companies and organizations gave interesting presentations about technical matters, structural problems, large scale shows, insurance and legislation issues, and more about the national rigging certificate (NRC).

Download the pdf here...

prc2011

showhide_message CX TV Stage Safety Special Report
Een panel van Australische experts heeft in een uitzending van CX TV de recente ongelukken met podia bediscussieerd: wat gebeurde er, wat had er voorkomen kunnen worden, hoe is het geregeld in Australië, noem maar op.

Aan het woordt zijn drie experts op het gebied van risico analyse en management, een ingenieur die veel podia doorrekend en een podiumbouwer. De uitzending kunt u hier bekijken: Stage Safety Special Report (Date: August 30, 2011 // Duration: 33m 45s)

Als de link niet meer correct is, zoek dan even in de oude nieuwsberichten op die site

(Roy, 8 september 2011)

showhide_message RIGGING CALL #34
In het februari nummer van Light and Sound Design stond een interessant stuk over verantwoordelijkheden van werknemers en werkgevers; door een riggersbril bekeken.. Rinus vertaalde het stuk...

LSDfeb2011VEILIGHEID VOOROP

Soms is het al te gemakkelijk om onze verantwoordelijkheden met betrekking tot de veiligheid te vergeten. We zijn druk in de weer en kijken naar beneden om een show te riggen en denken niet aan de gevolgen van de eventuele dingen die fout zouden kunnen gaan.

Rinus Bakker vertaalde een artikel uit het Britse Light and Sound Design

(Roy, 25 juli 2011)

 


showhide_message brand bij Rihanna Concert
Tijdens een concert van Rihanna vloog een volgspotstoel in de fik..

Gelukkig kon de dienstdoende spotter op tijd zijn stoel uit. Blijkbaar is het een ietwat uit de hand gelopen pyro effect, wat onder de volgspotter plaatsvond, en bestond de zitting uit gedroogd riet ofzo.. anders zou het niet zo mooi fikken..!

Hier een link naar het nieuwsbericht.

rihanna fire

showhide_message Terugroep aktie Petzl - UPDATE
Inmiddels zijn er meer details vrijgegeven over de fabricagefouten, waaronder een pdf-je met inspectiecriteria.

Deze pdf geeft weer hoe de stiksels er uit dienen te zienHieronder de tekst zoals Petzl het naar zijn wederverkopers heeft gestuurd:

TERUGROEPACTIE van alle Petzl ABSORBICA energie-absorbers

Het betreft alle ABSORBICA energie-aborbers gefabriceerd voor 19 mei 2011, tot en met serienummer 11137****. De relevante productreferenties zijn L57, L58, L58 MGO, L59 MGO, L59 69, L70120 YG, L70150 IM, L70150 YM, L70150 I, L70150 Y, L70150 YM

In deze pdf wordt uitgelegd hoe de stiksels er uit dienen te zien; houdt uzelf op de hoogte via http://www.petzl.com/en/pro

Onderstaande informatie werd ons doorgegeven via Petzl Frankrijk.

Naar aanleiding van een klettersteig ongeval op 5 mei laatsleden hebben we -als voorzorgsmaatregel- een vrijwillige oproep tot productcontrole gelanceerd om de Scorpio leeflijnen (L60 en L60CK) na te kijken gefabriceerd van voor maart 2005. Deze oproep werd gelanceerd op 13 mei.
Een intern onderzoek en analyse van de productieprocedures en meer specifiek de productie van de absorbers met scheurnaden, heeft een zwak punt aan het licht gebracht die mogelijk een verklaring kan zijn voor het ongeval.

Als gevolg daarvan, en ondanks het feit dat de mogelijkheid dat dit defect weer voorvalt zeer klein blijft, heeft Petzl beslist om de volgende stappen te ondernemen:
1. Tijdelijke stopzetting van al deze types energie abosrbers.
2. Tijdelijke stopzetting van de verkoop van de nog op voorraad zijnde SCORPIO en ABSORBICA leeflijnen tot deze werden geinspecteerd alvorens de verkoop weer aan te vatten
3. Oproep tot onmiddellijke inspectie van alle ABSORBICA energie-absorbers gefabriceerd tot 19 mei 2011.

Als u over ABSORBICA energie-absorbers beschikt in uw voorraad, vragen we u om:
1. Onmiddellijk de verkoop ervan stop te zetten
2. Uw vooraad van de ABSORBICA referenties terug te zenden ter controle naar Relight Sales.
Verder willen wij u vragen naar de Petzl website te gaan, waarin u verdere informatie kunt vinden over deze terugroepactie : www.petzl.com/en/pro  De leeflijnen met energie-absorber voor het mobiel antival toestel ASAP, de ASAP’SORBER, valt niet onder deze oproep.

(Roy, 6 juni 2011)
showhide_message Terugroep aktie Petzl Scorpio en Absorbica
Petzl heeft fabricagefouten gevonden in de Scorpio via ferrata sling en de Absorbica valdemper.

Nadat er een ongeluk gebeurt is met een Scorpio via ferrata valstopper heeft Petzl een waarschuwing uitgegeven voor de Scorpio en de Absorbica. De Absorbica is een professionele valdemper. Voor meer informatie dient u de website van Petzl te bezoeken: Scorpio terugroep of Absorbica terugroepaktie.

Petzl Scorpio

 

petzl Absorbica

showhide_message VPT start BICKT
De VPT heeft het initiatief genomen tot het BICKT, het Brancheoverleg Inspectie, Certificering en Keuring Toneeltechnische installaties.

Doel van dit overleg is om met allerlei partijen overeen te komen wat er geinspecteerd moet worden, en welke criteria er gehanteerd worden wanneer een toneeltechnische installatie geinspecteerd, gecertificeerd en gekeurd wordt. Tot een paar jaar geleden schitterden de keuringsrapporten van de meest bekende keurder in het weglaten van details, en konden buitenstaanders uit zo'n rapport echt niet opmaken of zo'n installatie nu veilig te gebruiken was of niet. Inmiddels is er ook een fabrikant die de keurder veel meer laat meedenken, en er serieus werk van maakt: des te groter de ratjetoe dus. En tijd om eea te stroomlijnen, zeker nu allerlei beslissers "SIL3!, SIL3!" beginnen te roepen...

7 april j.l. was er een eerste overleg, met o.a. aan tafel een afvaardiging van PON, Argh!, een paar adviesbureau's, een paar trekkenwandbouwers en het Liftinstituut. Het lukte ons om constructief te werk te gaan en een paar doelen te formuleren; 30 mei is de volgende vergadering, we houden u op de hoogte.

(Roy, 23 mei 2011)

showhide_message PLASA Riggingconference 2011
Voor een tweede maal op rij zal er tijdens de PLASA in Londen een Riggingconference gehouden worden.

In 2010 was de riggingconference een groot succes, met sprekers uit Engeland, Duitsland, Nederland, Italie, de Verenigde Staten.. noem maar op. En.. een publiek dat voor dik 50% niet Engels was, maar overal vandaan kwam: Singnapore, Australie, noem maar op. Argh schreef over de conferentie in 2010 een verslag.

In 2011 is er voor een tweede maal een conferentie, op 12 and 13 september 2011. Daarna zal naar alle waarschijnlijkheid de conferentie twee-jaarlijks worden. Argh zal er weer van de partij zijn! Voor inschrijven en informatie verwijzen we je naar de PLASA riggingconferentie.

Er wordt dit keer ook een rigging forum gehouden, voor degene die niet in de gelegenheid zijn om twee dagen mee te doen, maar wel willen mee discussieren: op zondagmiddag 11 september.

(Roy, 23 mei 2011)

showhide_message NPR 8020-13 Riggingplan
De NPR 8020-13 - Hijs- en heftechniek - Riggingplan is uit!

Hijspunten-met-spantenA.k.a. ʻrigging plotʼ... Ooit begonnen als een NERS door de Argh!, maar inmiddels door de werkgroep Constructieve Aspecten opgepakt en in een echt NPR jasje gestoken. Het was even werk, ik heb het allemaal even op een rijtje gezet in dit relaas..

(Roy 27 april 2010)

showhide_message The steel "ding" ... - UPDATE -
softsteels bij Highlite..

Highlite heeft de informatie over de softsteels op hun site aangepast: de gebruiksfaktor is aangepast naar die van normale staalstroppen, en het plaatje dat suggereerde dat er maar vier rondgangen in de huls zitten is weggehaald. Naar verluid is het een degelijk en betrouwbaar product, wij bij Argh waren slechts geïriteerd over de onzin die erover vermeld stond.

Certificaten worden bij de aankoop meegeleverd. Helaas is er dus nog steeds geen aparte Europese norm voor geschreven; maar verwacht mag worden dat zowel de staalkabel als de eindverbinding genormaliseerd is. Dat kun je dan checken in het certificaat. Tot zover.

(Roy, 8 nov 2010, edit over herkomst 9 nov, edit na aanpassing 17 dec)

showhide_message Verslag PLASA rigging conferentie
Afgelopen september is er tijdens de PLASA in Londen een riggingconferentie geweest, hierbij een verslag van twee erg interessante dagen.

Het verslag kun je hier downloaden, via deze link kun je je aanmelden voor post over de conferentie.

showhide_message 1000e Rhino Rigs certificaat
afgelopen week heeft de 1000e kandidaat de cursus Elementaire Hijstechniek bij Rhino RIgs gehaald.

Het was alweer de 106e cursus.. jep, inderdaad was cursus 100 al geweest. En nu ging het er dus om spannen of de kandidaten goed genoeg waren om samen de lat boven de 1000 te tillen. Welnu, met gemak, zo blijkt uit de behaalde cijfers. Meer dan 1000 technici hebben dus inmiddels het felbegeerde certificaat Elementaire Hijstechniek binnnen. Felicitaties aan Rinus Bakker namens Argh!

Lees hier het persbericht..

showhide_message Wat mag er aan die vertikale truss?
Je ziet ze vaak hangen: vertikale trussen onder een horizontale, met daaraan allemaal lampjes, decorstukjes etc etc. Maar wat mag je er nu aanhangen?

Rinus bakker klom weer eens in de pen en zette zaken op een rij...

klik op de truss ;-)

situatie-vertikale-truss

showhide_message Nieuwe Lodestar
CM heeft na vele jaren de Lodestar range vernieuwd.

cmLD8.pngNa vele jaren heeft Columbus MCkinnon besloten om het oude type takel te vervangen voor een nieuw model; Jeroen schreef er een artikel over. De belangrijkste veranderingen zijn:

 • De nestenschijf bestaat nu uit 5 nesten in plaats van 4.
 • De slipkoppeling is zit niet meer tussen de drive train, hij is dus niet langer tussen rem en nestenschijf gepositioneerd.
 • Hij past niet meer in een 60 cm kist.

Verder is het nog de vraag of de nieuwe modellen dezelfde hijssnelheid hebben als de oude modellen, wat erg belangrijk is als je wilt "mixen". Elektrisch is dat namelijk geen probleem.

Lees de volledige specs op
http://www.cm-et.com/products/specifications/LodestarSpecs.pdf

Op 7 en 8 juni kun je overigens bij Louis Reyners een training volgen voor onderhoud en inspectie aan deze vernieuwde Lodestar.

(Jeroen & Roy, 28 april 2010)

showhide_message PLASA Rigging Conference
13 & 14 september is er op de PLASA een riggingconferentie.

Enkele leden van Argh! zullen er naar toe gaan. Interesse hebben we bijvoorbeeld in hun trainingssysteem, met heuse 'riggercertificaten'. Geïnteresseerden kunnen zich melden via een speciale site.

plasa rigging conference

showhide_message Podiumdak ingezakt bij Elton John
Het is weer zover: een outdoor-dak dat ingestort is.

Ditmaal in Chichen Itzen, Mexico. Het lijkt weer mazzel te zijn, want het gebeurde 's nachts volgens het commentaar op YouTube. Slechte bouw? Rare windstoten om de piramide? Oude rotte afgedankte truss uit de Verenigde Staten?

Wij kunnen alleen een link op You-Tube vinden...

(Roy, 5 april 2010)

Inmiddels is bij ons deze foto binnengekomen. Te zien is dat het een licht gebogen dak is geweest met spacers in de bovenbuizen, en dat de sleeveblocks de towers zo ongeveer hebben afgeknipt. Een dikke 'oeps' dus...

Maar het P.A. hangt nog, ze kunnen zo gaan spelen.. ;-)

(Roy, 19 april 2010)

showhide_message Vraag: Wat zijn gecertificeerde riggers?
Aan ons bedrijf wordt wel eens gevraagd om gecertificeerde riggers. Maar waar haal je dat certificaat? En is het overal geldig...?

Moskou6112b.jpgRinus Bakker klom in de pen....

voor een mooi verhaal over waarheden, onwaarheden, zinnigheden en onzinnigheden.

 

 

(Rinus & Roy, 10 maart 2010)

showhide_message Het nieuwe dak van Ahoy'
Jeroen de Goei deed een interview met Niels Peeters van Frontline Rigging, om eens na te gaan wat die 400 bouwvakkers, staalbouwers, kraanmachinisten - noem maar op - allemaal aan het uitspoken zijn.

Het gaat een hele verbetering worden, qua werksnelheid, belastbaarheid en trimhoogte. Het hele verhaal leest u in dit verslag

 

ahoynieuwdakklein.png

 

Toevoeging 22 maart: Een foto van de nieuwe spanten, die buiten al klaar liggen. Ze worden 2 aan twee in elkaar gezet en zo verplaatst. Met hoogwerkers wordt daarna het verbindende staal (drukverbanden etc) aangebracht.spanten_1.JPG

 

(Jeroen de Goei, Roy, 10 maart 2010)

showhide_message Ongelukken - deel 1
Een aantal ongelukken op een rijtje gezet, door Rinus Bakker.

Want in tegenstelling tot de Nederlandse ArbeidsInspectie... weet iedereen dat er wel degelijk ongelukken gebeuren in onze branche. Iedereen kent ook allerlei net niet verhalen.. Nou, hier zijn een aantal Aj-aj-aj! 's te vinden!

(Rinus, Roy - 7 maart 2010)

showhide_message iPhone bridleprogramma
Erik Berends en Niels Peeters hebben een mooi interaktief bridle programmaatje voor de iPhone ontwikkeld!

Natuurlijk zowel metrisch als imperial, maar je kunt ook je punten met je vinger verschuiven om aan te passen. De tophoek wordt automatisch rood als hij boven de 120 graden komt, en de benen worden rood als de kracht in de benen groter wordt dan de kracht die de last uitoefend.

Voor meer informatie kun je naar bridleapp.com

showhide_message Afscheid Hans van der Moolen
Na vele jaren inzet voor Verlinde / Stagemaker neemt Hans afscheid en gaat verder als zelfstandig consultant.

Vanaf 1978 is Hans van der Moolen werkzaam geweest voor Verlinde S.A, France (1978- 1982), Verlinde Nederland BV (1982- 1999) en Verlinde SA Stagemaker Division- France (1999-2009)
In die tijd is Hans beeldbepalend geworden voor Verlinde/ Stagemaker takels in de entertainment branche. Met name met de Stagemaker series werd Verlinde, zeker door de inzet van Hans, een belangrijke speler in de entertainment sector.

Hoewel Hans na ruim 31 jaar afscheid heeft genomen van de Franse takelfabrikant Verlinde SA heeft hij inmiddels laten weten zeker niet achter de geraniums te verdwijnen. Per September 2009 is Hans dan ook gestart met een consultancy bedrijf in Leusden en we zullen vanuit daar ook de komende jaren nog zeker met regelmaat horen van Hans. Zijn nieuwe contactgegevens zijn:

4D HOIST CONSULT B.V.
Lepelaar 24 - 3831 DE Leusden
NETHERLANDS
Mobile: +31 653362798
Phone & Fax: +31334321676
Email: hansvandermoolen@gmail.com

showhide_message In Memoriam: Luc Hemelers


luc-metwitOp 30 juni j.l. is Luc Hemelers overleden. Luc was rigger van het eerste uur in de entertainment, die met hart en ziel zijn werk deed en het vak rigging naar een hoger level bracht. We hebben in zijn nagedachtenis een
In Memoriam pagina gemaakt.


showhide_message Mag je een slangsteel overal voor gebruiken...?
Een nieuw item in de vraagbaak!

Over hoe het gebruikt en misbruikt wordt, waar het voor is, en waar het niet voor is...

Lees verder

showhide_message English!
Coming months we will be translating some of the most informative pages of our Argh! website.

You might allready have noticed the Brittish and Dutch flag symbols in the main navigation menu (top-right). The guys of Fourdigits implemented a translation module in Plone for us, and now we can start translating all information. We realised there's no such thing as an international riggers website yet, though some individual riggers pages exist, but not with all the information about national and international rigging standards and other information. Furthermore, Rhino's trainings are more and more abroad, and silly enough only some Belgians speak Dutch.. so an English version of our site seemed the thing to do.

Note that English is not the only language we're interested in: trainings are also given in Spain, Portugal, Russia and the Middle East! So that's why we currently are working out a list of rigging words with translations to Dutch, English, Spanish, Italian, Russian etc. We hope to find some time this summer to finish our first version.. keep you posted!

Roy, 15 june 2009

showhide_message 100e Rigging Cursus van Rhino Rigs
Cursussen op het gebied van rigging in de entertainment zijn in binnen- en buitenland volop in ontwikkeling, onder meer om te komen tot een nationale vorm van certificering. Een van de docenten van het eerste uur is Rinus Bakker van Rhino Rigs die na 17 jaar het examen over de 100e riggingcursus heeft afgenomen. Ook internationaal gezien een mijlpaal.

 

Als pionier van het eerste uur in het riggingvak in Nederland en één van de opichters van de ARGH is Rinus Bakker (eigenaar van Rhino Rigs) altijd aktief geweest in het promoten van veilig werken in dit vak.

In het kader daarvan werd eind jaren 80 al op informele wijze aan trainingen gedaan binnen Rhino Rigs.  En dat werd uitgebreid door eind 1992 voor het eerst op formele wijze voor werknemers van buiten de firma een 5-daagse training “Elementaire Hijstechniek in de Entertainment” te geven.

Sindsdien zijn deze trainingen in Nederland en Belgie (in samenwerking met LGO)  uitgegroeid tot de “Standard of the Industry”, terwijl ze ook geregeld buiten “de Lage Landen” werden gegeven. Dat laatste dan vaak in samenwerking met Prolyte Products, dat zo een voor de dealer welkome aanvulling kon verzorgen op de Prolyte product-trainingen. Die buitenlandse trainingen vonden onder andere plaats in Moskou, Dubai, Zagreb, Durban, Johannesburg, Madrid, Lissabon & Novi Sad.

Al met al volgden in die 17 jaar ongeveer 1150 personen deze 5-daagse trainingen, die heel specifiek gericht zijn op het uitvoeren van hijs en hef-werkzaamheden in de entertainment sector. De groepen van deelnemers waren (en zijn) afkomstig uit alle sectoren van de evenementen industrie: pop-concerten, -festivals, theater, opera en dans, film & tv, standbouw enz.

89e Examen bij Avitel in Lissabon (met tolk Pedro Nascimento)

Nu, in mei 2009, vond de 100e van deze Rigging trainingen plaats in Utrecht/DeMeern. Een mijlpaal met voor de deelnemers ook een extra feestelijk tintje: met touwtjes, tijdmelding en tintelende wijn na afloop....

Dat helaas niet alle deelnemers slaagden voor het examen, heeft de feeststemming niet mogen onderdrukken. De algemene reactie is altijd voor 80-90% (zeer) positief, en de brede erkenning is dat de nieuw verworven kennis zeer waardevol is gebleken en ook zeer goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Ook is er al vele malen de opmerking gemaakt “dat er hier in één week meer wordt geleerd, dan in drie of vier jaren op de MBO- of HBO opleiding” voor de podiumsector.

Op dit moment werkt Rhino Rigs mee bij het NEN aan het ontwikkelen van een structuur voor rigging competenties, waarbij ook het reguliere onderwijs de kans zal krijgen om een inhoudelijk zinvolle rigging opleiding te gaan verzorgen. Als daarmee allerlei onzinnige en soms ronduit verwarrende flauwekul uit de verspreiding van de riggingkennis kan worden geweerd is het nagestreefde doel van verhoging van de veiligheid weer wat dichterbij.

Mede het oog daarop zijn er binnen de ARGH meer leden zich gaan bezig houden met verspreiden van kennis en opleiden van aankomende riggers.

zie ook: LGO België en Prolyte


Rinus Bakker / Roy Schilderman - 21 mei 2009

showhide_message NPR over keuren en inspectie is uit
NPR 8020-14 Evenementen - Hijs- en heftechniek - Onderhoud en inspectie

 

In de NPR 8020-14 zijn vijf acties aangegeven voor het in veilige staat houden van hijs- en hefmiddelen, zoals controle vóór eerste ingebruikname, controle voor elk gebruik, inspectie, keuring en onderhoud. Om aan te geven welke acties van toepassing zijn op welk hijs- of hefmiddel, is een onderverdeling gemaakt:

 • hijswerktuigen - onder meer takels en trekken
 • hefwerktuigen - waaronder groundsupports en opwindstatieven
 • hijsgereedschappen - zoals staalkabelstroppen en hijsbanden
 • trussen

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces:logistiek@nen.nl.

Roy, 13 mei 2009

showhide_message NPR Riggingplan
Het ontwerp voor de NPR 8020-13 is uit! De 13 behandelt de werktekeningen waar een riggingplan aan moet voldoen.

En je bent niet zomaar klaar...! Een beetje riggingplan behelst de hIjspunten, tweesprongen, belastingen, truss, bekabeling, belastingstabellen, legenda's, rechteronderhoek.. noem maar op! De 8020-13 is op dit moment nog een ontwerp, en is ter inzage voor commentaar. U kunt hem bestellen bij het NEN via deze link.

Roy, 3 april 2009

showhide_message Competentieprofielen
Binnen de NEN werkgroep 'constructieve aspecten' is begonnen aan het opstellen van een document 'competentieprofielen'. Dit document moet richting geven aan mensen in binnen dit beroep zelf, en aan het onderwijsveld.

 

Binnen de NEN werkgroep (waar o.a. de 8020-10, 11, 13-ontw en 14 door uitgebracht zijn) is men met een aantal mensen hard bezig aan een document over 'competentieprofielen'. Inhoudelijk kunnen we er op dit moment nog niet op ingaan, behalve dat het een stuk moet worden waar zowel het werkveld zelf, als ook het onderwijs veel aan zal hebben. Afgelopen december zijn we er hard aan gaan werken met zo'n twee vergaderingen per maand. Voor dit stuk zijn Willem Westerman (VVEM, OSAT, De Regelaar etc) en Michiel van der Zijde (Silk Productions) aangeschoven om dit stuk een breed karakter te geven, wat zowel voor 'theater' als voor 'evenementen' bruikbaar is.

Correctie PON
Op de website van het VPT staat dat het Platform trekkenwand Operators Nederland (PON) dit stuk aan het schrijven is, in samenwerking met andere partijen. Dit is 'een beetje grootspraak': Argh! is bij het PON aangeschoven om input en steun aan het platform te geven. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door commentaar en achtergronden te leveren bij documenten die in de 8020 serie. Ook kan het PON via de Argh! weer feedback geven aan deze stukken, wat toch heel wat anders is als deze stukken "schrijven".

Jeroen, Roy - 3 april 2009

showhide_message cursusdatum Rhino Rigs gewijzigd
De praktijkcursus van 18 en 19 maart (Leek/Groningen) is verplaatst naar maaandag 27 en dinsdag 28 april 2009.

De cursussen in St. Niklaas/Bornem (België) blijven ongewijzigd op woensdag 6 en donderdag 7 mei. Voor de cursussen in België kunt u zich aanmelden bij Licht Geluid Opleidingen.

(Roy, 23 feb 2009)

showhide_message CWA25 documenten gepubliceerd
Bijna een jaar nadat het door de commissie is goedgekeurd, is de Europese "theaternorm" eindelijk te koop! Voila, Le CWA 15902!

Het is geen norm, komt misschien nog wel eens, maar hij is wel gepubliceerd en dus te koop bij het Nen. Deze CWA bestaat uit de volgende twee documenten:

 

CWA 15902-1:2008 en

Hijs- en hefmiddelen en lastdragende uitrusting voor tonelen en andere productiegebieden binnen de evenementenindustrie - Deel 1: Algemene eisen ( exclusief aluminium en stalen trusses en towers)

CWA 15902-2:2008 en

Hijs- en dragende uitrusting voor toneel en andere productie plaatsen binnen de amusementsindustrie - Deel 2: Specificaties voor ontwerp, vervaardiging en voor gebruik van aluminium en staalverankering en torens

(Roy, 23 feb 2009)

showhide_message Trekkenwand Operators
Het Platform trekkenwand Operators Nederland is een initiatief om trekkenwandoperators bijeen te brengen, elkaar informatie te verschaffen en samen zaken voor elkaar te krijgen.

PON is rond de zomer van 2008 opgericht, zo ongeveer toen de bom barsste onder de VBT-B cursus.  Zeer veel onvrede en onrust ging hiermee gemoeid, iets wat in september op de hijstechniek dag van de VPT tot uitdrukking kwam.

Argh! probeert steeds vertegenwoordigd te zijn bij de vergaderingen van PON, ongeveer eens in de twee maanden. Trekkenwandoperators zijn tenslotte net arena-riggers die een distro bedienen; ook zij bepalen met een druk op de knop of het omhoog of omlaag gaat, met alle mogelijke gevaren en gevolgen van dien.

Voor meer informatie, mail of bel met de VPT: info@vpt.nl en 020-6161238

UPDATE: april 2017: op dit moment is de PON al enige tijd ingeslapen. Laatste vertegenwoordiging was door Toon de Vries, operator uit Groningen. Mocht je contact zoeken, geef ons even een belletje of stuur een mailtje, dan zorgen we voor contact.

 

showhide_message Mag je een shackle nu wel of niet dwars gebruiken?
Ik heb gehoord dat het helemaal niet uitmaakt hoe je een shackle gebruikt, omdat ze toch berekend zijn op gebruik in alle standen...?

 

 1. Antwoord:

boei-1“Jee” en “Na“ - om deze woorden ook maar eens te gebruiken.

 • Het hangt ervan af welke ‘shackles’ je precies bedoelt, want hand- (en voet-) boeien worden ook wel eens ‘shackles’ genoemd.
 • Niet elke ‘shackle’ is bedoeld om mee te hijsen. boei-2Maar we gaan er – bij
  een vraag aan de Argh - wel van uit dat je daarop doelt.
 • Verder is natuurlijk de vraag wat je precies met ‘dwars’ bedoelt.

We gaan de gestelde vraag dus maar in stappen beantwoorden.

 

Benaming en normen voor shackles

Er zijn meerdere soorten van ‘shackles’. Het Nederlandse woord daarvoor is trouwens sluitingen - of in de ouderwetse vorm ervan sluitings. De oude NEN normen voor sluitings waren NEN 964 (1965) voor de D-vorm en NEN 965 (1961) voor de harpvormige. Deze normen zijn inmiddels opgevolgd door ISO 2415 (2004) voor Gesmede D- en harpsluitingen voor algemene hijsdoeleinden, en NEN-EN  13889 (2003) voor Gesmede stalen sluitingen voor algemene hijsdoeleinden - D-sluitingen en harpsluitingen - Kwaliteitsklasse 6 – Veiligheid.

In het Duits heten deze dingen Schäkel, in het Frans manilles, en in het Engels dus shackles. Het is aan te bevelen om ze bij naam te kennen in de 3 belangrijkste Europese talen. We zullen ons hier echter beperken tot de Nederlandse en Engelse termen.

Toepassing van shackles

We nemen aan dat je bedoelt om mee te hijsen of heffen.... Want bij de Argh gaan we ons niet druk maken over het slepen van auto’s of ze uit de blubber te trekken. Ook niet over het vastzetten van een stier aan een paaltje in de wei, of het produceren van een een kunstwerk uit gelaste stalen objecten.  Er worden tenslotte ook allerlei sluitingen gemaakt die niet voor hijswerkzaamheden zijn toegelaten.

D-sluit-all

Bijvoorbeeld voor de visserij, watersport, land- en tuinbouw, of om je roeiboot af te meren. Vaak vind je die in brochures vermeld als handelssluitingen. Je herkent ze vrijwel direct omdat het rondstaal van de bout even dik is als het rondstaal van de benen en boog .... en er staat meestal helemaal niets op.

Deel 2: Eisen aan een shackle

showhide_message VPT Dag Hijstechniek
De VPT Dag Hijstechniek was een succes. Rond de 100 bezoekers waren aanwezig: technici uit theaters, riggers, toeleveranciers, evenementenmakers, mensen uit het onderwijsveld, noem maar op. (Jeroen, 30 september 2008)

Behoorlijk wat interessante zaken kwamen naar voren 15 september j.l. op de VPT dag Hijstechniek. Hier is de link naar de VPT site hierover, en hier vindt u een beknopt verslag van wat er die dag allemaal voorbij kwam.

showhide_message Argh! excursie naar Vornbäumen
Argh! is op excursie geweest naar de Vornbäumen staalkabelfabriek . Erg indrukwekkend. Mooie machines, die soms op een kermisattractie lijken.... (Jeroen, 28 oktober 2008)

Staalkabels zijn niet weg te denken in het dagelijks leven. Ook in ons vakgebied ‘Rigging in de entertainment’ maken wij veel gebruik van staalkabels. We kennen veel verschillende soorten staalkabelconstructies en eindverbindingen. Een goede reden voor de leden van Argh om eens te onderzoeken hoe deze staalkabels gemaakt worden. De fabriek die staalkabels maakt en redelijk dichtbij Holland ligt, is van de firma Vornbäumen. Deze fabriek maakt al staalkabels sinds 1859. We werden ontvangen door de heer Karl Meier, Leitung Vertrieb Aussendienst, die ons rondleidde en vertelde over het proces dat voorafgaat bij het maken van staalkabel en hoe de staalkabel uiteindelijk op de rol komt.

Lees het complete verslag over ons bezoek aan Vornbäumen Stahlseile GmbH & Co.KG

 

vornbaeumen machine

showhide_message Riggingboek
Er is (eindelijk) een Nederlandstalig boek over rigging in de entertainment, maar ja....

Jan van Boekel heeft het eerste Nederlandstalige boek over rigging in onze branche uitgegeven. Kort voor het verschijnen half juli hoorden we hiervan. Argh heeft contact gehad met Jan van Boekel, en aanvankelijk haar enthousiasme geuit over het feit dat er eindelijk een boek over rigging in het Nederlands zou uitkomen.
Na het lezen van het boek is ons enthousiasme echter verdwenen. Afgezien van het feit dat er duidelijk stukken gekopieerd zijn uit andermans stukken en de bronvermeldingen veelal onvolledig zijn, is het riggingtechnisch gezien een slecht boek. Sommige essentiële dingen staan zo slecht uitgelegd, dat de lezer op het verkeerde been wordt gezet. Zo is er bijvoorbeeld een tabel uit een NPR gekopieerd en op onjuiste manier veranderd. In plaats van cursisten iets te leren wat altijd klopt en aansluit bij de praktijk, leert van Boekel ze hiermee iets wat soms klopt, en soms niet. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
Argh distantieert zich dan ook nadrukkelijk van de inhoud van het boek. Het lijkt er sterk op dat de schrijver niet thuis is in ons vak. Argh is van mening dat dit boek uit de handel genomen moet worden om te voorkomen dat dit boek een kwaliteit standaard gaat zetten die ver beneden de maat is. (31 augustus 2008)

showhide_message CEN workshop 25
CEN workshop 25 over hijsen en heffen in de entertainment industrie, is min of meer afgerond.

Op de laatste vergadering in maart zijn bijna alle partijen accoord gegaan met de tekst zoals deze op tafel lag. Er moet nog goedkeuring uitgesproken worden over kleinigheden als taalgebruik, een paar kleine aanpassingen, en dan zal het door het CEN in een CEN jasje gegoten worden, en wordt het gepubliceerd. Het gaat allemaal langzamer dan verwacht natuurlijk, de verwachting is dat het net juli of augustus gepubliceerd wordt. (Roy, 27 april 2008)

showhide_message NPR 8020-14 Keuring en Inspectie
De NPR over keuren en inspecteren is uit voor commentaar. Als je geïnteresseerd bent heb je twee maanden de tijd om commentaar te geven... (Roy, 27 april 2008)

Hier het persbericht met link naar de Nen site. De NPR 8020-14 combineert alle bestaande regelgeving omtrend keuren en inspectie in een document wat voor de entertainment van belang is. Antwoorden worden gegeven op vragen als wie de inspecties en keuringen uit mag voeren, hoe vaak dat moet gebeuren, en wat je precies moet keuren of alleen hoeft te inspecteren komen aan de orde.
Dit is de publikatie voor commentaar; commentaar is tot 1 juli 2008 welkom. Het zal daarna nog een klein half jaar duren voor deze NPR te koop is bij het NEN.

showhide_message Safeties op agenda NEN commissie
Safeties een bekend heikel onderwerp! Binnen de NEN werkgroep zijn we begonnen met een NPR hiervoor:

.... wat moet je "safen", wanneer, hoe etc. In Duitsland is hier natuurlijk al een uitgebreid stuk over, de BGI 810-3 - Lasten, maar ja, soms lijkt het erop dat je dan je barndoor met een 1 tons steel moet zekeren... Bij navraag blijkt dat iedereen daar maar wat doet, en vervolgens met een geveinsde bloedneus beweert dat het BGV-C1 gecertificeerd is! Tijd voor aktie dus. (Roy, 27 april 2008)

showhide_message CEN workshop 25
De CWA 25 heeft haar stukken gepubliceerd voor kommentaar. Dit is een eerste Europees initiatief voor hijs- hef- en 'lastdragende' installaties in de entertainment.

Het bestaat eigenlijk uit drie delen:
- Lifting and Load-bearing Equipment for Stages and other Production Areas within the Entertainment Industry
- Part A: Specification for design and manufacture of aluminium and steel trusses and towers
- Part B: Use of aluminium and steel trusses and towers


In dit europese schrijfsel hebben een flink aantal partijen getracht vast te leggen hoe omgegaan moet worden met hijs- en hefmiddelen in theater, popconcerten enz. De documenten kun je downloaden bij CENELEC.

showhide_message Namaak Crosby shackles
Tja, als je een van de grootste bent, wordt je wel eens geïmiteerd.. Crosby heeft er weer eens last van.

Er zijn (weer eens?) namaak Crosby shackles gesignaleerd! Ze zijn iets anders van vorm en bovendien is de naam Crosby met alleen hoofdletters gespeld, hier het document wat wij tegenkwamen...

showhide_message Open dag bij Interal T.C.
Interal had ons uitgenodigd voor een informatieve en gezellige middag.. lasrobots, lezingen en mooooie trussjes...

Dat was best interessant! De lasrobot was erg kek, en er was een goeie lezing over truss en fabricage ervan. Lees meer!

showhide_message Trussen zijn van aluminium...
dus VOORZICHTIG ermee !!!

Voors, tegens, aanwijzingen en geboden voor vakwerkliggers gemaakt van dit fantastische goedje... Een stuk door Rinus Bakker en Roy Schilderman.

showhide_message Harting 10 motorkabels
Flashlight / de RiggingBox hebben inmiddels de nieuwe Lodestar motorkabels doorgevoerd, uitgevoerd met een HAN-10 stekker.

Deze vervangt de losse rode 4-bus en gele 3-pens CEE-norm stekkers. De penbezetting kunt u hier downloaden:
* Kabeldeel
* Inwendige aansluiting Lodestar L, LL, RR en JJ
* Inwendige aansluiting Lodestar F

 

jpg-han10

showhide_message Wel of geen kous in de strop?
De puntkous in de staalstrop, soms zit er geen....


In Duitsland is het verplicht, in NL en Belgie niet, wat zijn de voors en tegens? Lees verder.... Een stuk van Rinus Bakker en Roy Schilderman

jpg-Kous

showhide_message Vette remschijven bij CM Lodestar
Bij de CM Lodestars kan er een probleem met de remmen optreden doordat er olie uit het vet in de tandwielkast wordt afgescheiden na verloop van tijd.

Indien je na het lezen van ons artikel hierover nog vragen hebt neem dan contact met de leverancier van de takels of e-mail naar info@argh.nl. Aanvullende informatie betreffende dit onderwerp is natuurlijk ook welkom.

 

showhide_message Staaldraadladders
De Esta heeft er een stuk over gepubliceerd, voornamelijk over het gebruik ervan.

In 1999 al, overigens, (in de ANSI E1.1) maar ze hebben er wel een erg mooi "wandschild" gemaakt. Stof tot nadenken...

showhide_message Excursie naar RUD fabriek
Argh! is op bezoek geweest bij de RUD fabriek! Een heel eind rijden, dat wel, maar erg indrukwekkend...

hoe die kleine stukje staaldraad om elkaar heen gevouwen werden to een ketting... Jeroen de Goei deed verslag...  

showhide_message Riggingforum opgericht
Er is een riggingforum geopend op www.licht-geluid.nl. Hierop kunnen over de meest uiteenlopende riggingonderwerpen discussies gevoerd worden.

 Volg deze link, of surf naar www.licht-geluid.nl/forum, doorklikken naar "Stage en Rigging", "Rigging forum".

showhide_message Termen en definities
Net nieuw in het vak? Fluiten de kreten om je oren en weet je echt niet waar ze het over hebben??

Lees eens in de NERS 1.002 Termen en definities. Dit is een eerste informatieve lijst van begrippen die gebruikt worden in de entertainmentrigging. Natuurlijk is hij nog niet compleet, aanvullingen zijn welkom. Een document in wording dus! Veel plezier!

showhide_message Publikatie FEM
De FEM heeft een stuk gepubliceerd over Hand-operated and power driven hoists for special purposes. FEM staat voor Federation Europeenne de la Manutention, een verbintenis tussen allerlei Europese fabrikanten van hijsgereedschappen.

In dit stuk (FEM 9.756 - 08.2004) proberen ze vast te leggen wat men moet doen en laten wanneer er boven personen gehesen wordt. Het gaat uitvoerig in op allerlei technische details van de werktuigen zelf en gaat bovendien voor een groot deel over lieren die wij nooit gebruiken... Tja, eigenlijk gaat het alleen maar over het onderhouden van hun spul, en niet over het gezonde verstand gebruiken.
Argh! heeft inmiddels zitting in de normcommissie Evenementen (8020) binnen de afdeling Elektrotechniek van het NEN, en deze commissie heeft kortgeleden de NPR 8020-10 voor commentaar gepubliceerd. Deze Nederlandse Praktijk Richtlijn behandelt de verhoging van de VeiligheidsFaktoren (of het verlagen van de veilige werklast) bij het hijsen (en dus ook stilhangen) boven publiek.
Meer informatie over de FEM in Nederland: Vereniging FME-CWM, Postbus 190, Boerhaavelaan 40, NL-2700 AD Zoetermeer, Tel: +31-79-353 11 00, ako@fme.nl, www.fme.nl. 

showhide_message NERS lengte-kleurcodering
De lengte kleurcodering voor staalkabelstroppen is officieel vastgelegd vastgelegd in de NERS 1.001.

 Deze kleurcodering is bedoeld voor steels met veelgebruikte lengtes, klik hier voor het volledige document: waarvoor deze standaard is, hoe hij gebruikt moet worden etc.

showhide_message Ronde stroppen die wel tegen wat warmte kunnen...
Na ruim zes jaar van experimenteren, testen, proberen in de praktijk, aanpassen en verbeteren ....

.... heeft de "zachte staalkabel" een definitieve plek in de entertainmentrigging ingenomen: Niet zomaar een compromis tussen brandveiligheid en bescherming om uw truss aan te slaan... Een stuk van Rinus Bakker en Roy Schilderman Lees verder...,