shackles deel 5 - belasten van harp sluitingen

jpg-geometrie-harpsluit

 

En het dwars belasten van een Harp?


Een harp heeft in tegenstelling tot de D-sluiting een wijdere boog, en daardoor is er meer ruimte om een tweesprong te vormen, en ook kan daarmee de kracht uit die tweesprong beter worden afgeleid.....

 

En als we de tweesprong aanbengen in het booggedeelte is er geen probleem, waarneer het derde part op de bout wordt aangebracht.En gewoon rechtuit – zoals bij een D-sluiting - is ook geen probleem.

 

Voor een harpsluiting zien de plaatjes er zo uit:

 

jpg-tabel-harp1
OK OK NEE NEE

 

En omgekeerd:

jpg-tabel-harp2
OK OK NEE NEE

 

In de evenementen rigging worden meestal fors overgewaardeerde shackles toegepast. Waar staalstroppen en takels van 1 ton worden ingezet, zijn de erbij gebruikte sluitingen soms 2 ton en meestal zelfs 3,25 ton. In theaters vinden we zaken vaak wat meer op elkaar afgestemd. Die overmaat heeft te maken met de ruimte die de haak voor de takel nodig heeft, maar ook domweg het inpassen van twee staalkabels van een tweesprong; als je met je buik op het spant ligt te zweten, dan moet het een beetje makkelijk gaan, en niet te priegelig worden! Die staalkabels hebben een redelijke omvang omdat ze in de meeste gevallen met een kous zijn uitgerust.

De overmaat betekend wel, dat verkeerd gebruik van een shackle lang niet altijd tot overbelasting hoeft te lijden.

 

Volgende pagina: conclusie.