shackles deel 3 - vormen en afmetingen

Vormen (en afmetingen) van shackles
Er bestaan - ook voor toepassing bij hijsen en heffen - heel wat vormen, typen en groottes van ‘shackles’, maar lang niet allemaal komen we ze tegen in ons vak.

VanBeest-enorm

De ca. 1,2 tot 1,8 m ‘hoge’ Green Pin harpjes (800 - 1200 ton), die hier op de stoep staan, zijn voor toepassing in het èchte hijsen - in oa. de zware constructie en offshore industrie. Ze worden ‘slingsavers’ genoemd, met hun speciale vergrote afronding in de boog, om de staalstroppen erin niet te scherp te laten buigen, en die zo hun volledige sterkte te laten behouden. Want bij een normale sluiting is de er qua sterkte bijbehorende staalstrop al meteen verzwakt door de scherpe bocht die daarom gemaakt wordt.

De belangrijkste vormen die we in de entertainment sector tegenkomen zijn:

 

Harp-sluiting (‘bow shackle’ of ‘anchor shackle’)

Harp-BB-01.jpg

Harp-BB-02.jpg

Harp-Moer-03.jpg

Harp-Moer-04.jpg

Harp-Borstbout (HBB) sluitingen Harp-Moerbout (HMB) sluitingen

 

D-sluiting (‘dee shackle’ of ‘chain shackle’)

D-BB-01.jpg

D-BB-02.jpg

D-Moer-03.jpg

D-Moer-04.jpg

D-Borstbout (DBB) sluitingen D-Moerbout (DMB) sluitingen


Naast de de HBB en HMB versies zijn er dan nog sluitingen met een verzonken bout of met een steekbout, maar die komen in onze maten niet voor.

hijsband-sluiting
En dan is er ook nog een model – zie hiernaast - met een afgeplatte boog speciaal bestemd voor platte hijsbanden. Maar ook voor platte hijsbanden zijn in onze sector maar zeer beperkte toepassingsmogelijkheden. 


Nu eerst maar eens een deel van de gestelde vraag beantwoorden: